Eigen thuisserver opzetten

Status
Niet open voor verdere reacties.

harton12

Gebruiker
Lid geworden
18 nov 2011
Berichten
10
Ik wil graag een thuisserver bouwen en deze gebruiken als ftp server.
ik ben mezelf nu een beetje aan het oriënteren(forums lezen, googlen, ed.), maar er zijn een paar punten waar ik tegenaan loop.

ik zat te denken aan zoon soort thuisserver(link) lijkt mij goed goed. bouwen is geen probleem.

dan is het vervolgens Ubuntu installeren en configureren.(hoe ben ik nog niet helemaal uit maar er is gelukkig genoeg leesstof aanwezig op het internet)

mijn vraag is dan hoe komt mijn server dan aangesloten op het netwerk? komt deze voor of achter de router? moet ik nog poorten open zetten in mijn router?

en is deze alleen vanuit pc's in mijn huis bereikbaar of ook vanuit buiten?

heeft iemand misschien nog algemene tips?

alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt:
Servers komen net als de rest van je pc's / computers, gewoon achter de router van je internet aansluiting ...

Suc6! ;)
 
Hallo,

Ik heb inderdaad enkele tips. Er zijn mooie moederbordjes met processoren ingebouwd. Vrij goedkoop en verbruiken heel weinig stroom (want een server staat altijd aan dus daar moet je echt aan denken hoor! ;))
http://azerty.nl/8-843-404968/asrock-e350m1-usb3-moederbor.html Zoiets.

Webserver opzetten is niet zo moeilijk met Ubuntu. Twee commando's:
sudo apt-get install tasksel
sudo tasksel
Ga met de pijltjestoetsen naar LAMP, druk spatie om hem te selecteren vervolgens TAB en Enter. Wachten. En nu is je webserver klaar.
Nu kan je je website plaatsen in de map /var/www en openen op elke PC in je netwerk. Als je hem extern (dus niet binnen jullie thuisnetwerk) wilt openen, moet je poort 80 open zetten in de router. En die server zit gewoon aan je router aangesloten zoals elke computer in je netwerk.

Edit:
Dit moederbord is natuurlijk niet echt geschikt voor héééle zware taken, maar de meeste kunnen zelfs HD films afspelen.
 
Laatst bewerkt:
Als je de server wil gebruiken als ftp server, dan kun je ook eens stoeien met FreeNas. Ik heb dat tot groot genoegen draaien. En het draait vanaf een usb stick! Geen extra drive nodig, alle protocollen zitten er bij en je kunt zelfs nog een website draaien (als webserver idd! :-)).
Heel makkelijk om te installeren en te onderhouden!
En om bestanden op het thuis netwerk (en daarbuiten) beschikbaar te stellen is FN wel heel geschikt, stelt ook weinig systeem eisen.
 
Maar als je Ubuntu neemt heb je wel voordelen. Meer mogelijkheden en je kan als je wil ook nog de gewone Ubuntu desktop editie gebruiken. En je kan ook eens kijken naar Webmin en Ebox. En volgens mij is hier nog een project waar de beta van uit komt deze winter (Dat staat op hun site in ieder geval)

Nog wat links:
http://ubuntuservergui.com/
http://www.webmin.com/
http://www.zentyal.org/
http://sparkleshare.org/
http://www.oracle.com/us/products/s...k53iDw&usg=AFQjCNHtspNDidbTPTarMXd1q4ADLexIkQ
http://www.freebsd.org/
 
bedankt voor jullie snelle reacties!
op deze manier klinkt het wel erg makkelijk :)

moederbord ziet er leuk uit.

wat mij betreft komt mijn server er dan zo uit te zien:

- Moederbord
- ram: 4 gig (of is dat teveel?)
- behuizing ik weet het, hij is duur maar wel mooi :)
-met 2 * 2 tb opslaggeheugen(2tb voor het gebruik en de ander als backup schijf)
-Voeding

wat vinden jullie van mijn samenstelling?

het idee is leuk op een USB stick, maar ik ben nogal een knutselaar dus mijn voorkeur gaat toch uit naar een ubuntu server. bedankt voor te tip.

@11lord4163: bedankt voor de links ;)
 
Laatst bewerkt:
Mooie behuizing! :-)
Maarre... die voeding lijkt mij veel te zwaar.
Ik heb het zelfde mobo - trekt nog geen 30W inc geheugen. Tel er voor elke harddisk 5W (2.5") of 7.5W (3.5") (gemiddelde, schatting!) bij en je bent max rond de 60W. Een 300W is dan eigenlijk precied goed (aanrader: Bequit 300W - ook 87%!) en die zit met een 60W belasting aan de 20%.
Krachtiger voedingen (ook 85 en meer eff) gaan dan onder de 20% belasting zitten en daar loopt de efficiency juist steil terug...

Zelf heb ik een externe 80W voeding met een 80W picopsu genomen. Is vrijwel even efficient maar ik heb voor dit project(mobo) dan ook een heel kleine behuizing - een oude Cobalt Qube - :-)

FN kan op een usb stick net als ubuntu trouwens. Als de server eenmaal draait is het os vrijwel niet nodig en zeker niet voor tijdkritische toepassingen. En een stickie vraagt weinig energie.
In de volgende server ga ik een 32G SDD bouwen, die is flink sneller en groter, maar zeker net zo zuinig.
Wil je knutselen dan is elke (server) distro goed, zeker Ubuntu!
Alleen wilde ik eerst geen knutsel server maar een goed werkende en makkelijke file server. En daar bleek FN toch voor mij de allereenvoudigste en simpelste keuze...
 
Laatst bewerkt:
Inderdaad mooie behuizing! En ja die voeding wel overkill, en van een slecht merk, neem liever een Cooler Master of Corsair voeding, kwaliteit en lange garantie.
 
bedankt voor de hardware tips. alles is besteld en nu is het vooral leestijd ;)

maar ik zit nog wel met 1 klein dingetje..
ik wil eerst dat mijn server op en top werkt in mijn thuisnetwerk en daarna wil ik dan die poort open gooien op mijn router. nu is mijn vraag van hoe groot loop ik de kans dat hij gehacked wordt? ik voel er weinig voor dat andere via mijn server filmpjes gaan versturen die niet voor elke doelgroep bestemd is...

is Ubuntu van zichzelf al beveiligd of is het de bedoeling dat je er zelf voor zorgt?
 
Ja inderdaad is Ubuntu goed beveiligd, en heeft standaard ook firewall geïnstalleerd, UFW als je niet weet of hij geactiveerd staat type je het volgende commando:

sudo ufw status

Als hij niet aan staat, type het volgende commando:

sudo ufw enable

En het voordeel is dat je geen antivirus hoeft te installeren en dat er geen virussen die op Linux werken. Dat betekend wel dat je virussen op je server kan hebben, maar die helemaal niks doen, alleen kunnen die Windows gebruikers besmetten (voor mij geen probleem:evil:), daarvoor zou je een antivirus kunnen installeren. Avast heeft een Linux versie: http://www.avast.com/linux-home-edition . Voor de rest goede wachtwoorden gebruiken voor alles.
 
firewall ga ik dan ook wel aanzetten (als het uitstaat) en ik denk dat ik Avast dan ook gewoon ga installeren, kan geen kwaad en aangezien mijn zusje en mijn ouders geen Linuxgebruikers zijn en niet worden,,, ;)

en met wachtwoorden ben ik creatief genoeg dus dat zit wel goed.
offtopic:
ik heb het wel eens op school uitgerekend hoe lang het duurt voordat je eigen wachtwoord gehacked zou zijn. dat kwam bij mij om minimaal 1 jaar uit(vraag em toch af of dit klopt of dat mijn docent zijn programma wilde promote ;))
 
morgen komt de hardware binnen en ik ben de hele dag vrij dus dat komt goed uit.

ik vond online deze handleiding over het opzetten van een ubuntu server. ik moet zeggen dat het behoorlijk compleet is en wat ik niet snap probeer ik nog op internet te zoeken.
hopelijk kan ik als ik er niet uit komt nog bij jullie terecht...:o
 
@lord: die was ik zeker niet vergeten ;)

ik heb nu alles in elkaar gezet en ubuntu server geinstalleerd.

nu kan ik alleen geen apt-get commando's uitvoeren op een een of ander manier..
ik heb hem met een lan kabel aangesloten, dus ik ging ervan uit dat ik dan ook internet heb en hem kan gebruiken. (blijkbaar niet dus)
op internet kom ik teveel verschillende antwoorden en vage antwoorden tegen, dus daar heb ik niet veel aan.

als ik de lan kabel in mijn laptop doe, heb ik gewoon internet dus daar ligt het niet aan.

ps. ik zal vanavond voor de leuk wat afbeeldingen van mijn server online zetten ter illustratie ;)
 
Leuk dat je de plaatjes er nog bij zet (dat was trouwens snel geleverd :thumb:) Helaas staan ze nog niet op je eigen server. Wat bedoel je met, ik heb geen internet?:( (Anders kan je ook geen programma's en updates installeren) Als je de UTP kabel er in heb zitten moet je verbinding hebben, neem anders de desktop versie gewoon en voer deze stappen uit:
Webserver opzetten is niet zo moeilijk met Ubuntu. Twee commando's:
sudo apt-get install tasksel
sudo tasksel
Ga met de pijltjestoetsen naar LAMP, druk spatie om hem te selecteren vervolgens TAB en Enter. Wachten. En nu is je webserver klaar.

Wat is de uitkomst van het commando:

ifconfig

Raid opzetten lijkt mij het makkelijkste met webmin (ja zelfs ik vind dat ingewikkeld om dat te doen in de terminal:eek:)
 
Ik kom weer eens kijken, en ik zie leuke plaatjes van je server! Dat wordt wel wat.
Ik zie dat je toch voor een BQ voeding bent gegaan...
En is je server een beetje stil?

Over Ubuntu (linux) firewall: je kunt hem aan of uit zetten. Als de standaard instellingen je niet bevallen dan is het wel wat lastiger om dat in te stellen, goede regels te maken en zo...
En wat virussen betreft; het is absoluut niet zo dat alleen Windows vatbaar is voor virussen en andere malware. Ook de Apple Mac en de Linux smaken krijgen hun deel. Alleen zijn er veel meer Win - pc's dan linux of mac, dus daar zijn ook de meeste virussen voor.
Linux heeft net zo goed als Windows zijn zwaktes die misbruikt kunnen worden en die met de regelmatige updates dichtgetimmerd of gepatched worden.
Is linux beveiliging je ernst dan zou je je daarin eens moeten verdiepen, best interessant!
In dat geval is het ook aan te raden om alle onderdelen die je niet gebruikt er uit te slopen onder het mom van "wat er niet in zit kan ook niet misbruikt worden!". Dan hou je een minimaal systeem over, wat alleen is toegesneden op de server taken en daardoor ook best snel is. Maar dat vraagt ook wel de nodige specialistische kennis, lees je in, ook via die link hierboven zou ik zeggen... :)
 
daar hou ik van, zo'n gouden tip!
hoe vreemd ik het ook vind lijken dat apt-get install niet werkt als ik de server versie installeer, werkt hij nu wel.

ik heb nu de versie geinstalleerd met GUI en lamp geinstalleerd volgens Lords stappenplan. And it did the trick!

ik kan mijn server nu aanroepen vanaf mijn laptop. pingen werkt, het automatisch gegenereerde index.html bestand van lamp zie ik in mijn browser op mijn laptop, remote login werkt, wat wil een mens nog meer? :)

de basis is er, nu nog een beetje uitbreiden dat ik er ook mijn data(FTP) op kwijt kan via een leuke GUI (Zelf maken denk ik)

als het goed is kan ik hem nu alleen nog maar gebruiken binnen mijn thuisnetwerk, want ik heb nog niets veranderd aan de instellingen op de router.

maar de basis is er en die werkt:d

zodra mijn server ook bereikbaar is buiten mijn netwerk zal ik dat ook nog even demonstreren (omdat het kan ;))
hiervoor hoefde ik alleen toch maar poort 80 open te zetten op mijn router?

tot zover bedankt voor de informatie!

@solaris:
Ja mijn server is behoorlijk stil. de voeding hoor je niet. het enige geluid dat je hoort zijn de fans die in de kast zaten. er zit een compleet luchtsysteem in (van onder naar boven) en aangezien deze in principe niet uit gaat, vond ik het wel belangrijk om deze wel allemaal aan te sluiten.
(btw, ik heb wel een leuke verhouding gekozen tussen mijn moederbord en koelblok xD)
 
Laatst bewerkt:
Super dat het gelukt is!:thumb: Ik hoop dat het nu vlekkeloos zal draaien. Heb je nu Ubuntu Oneiric of Lucid ? Als je Oneiric heb die word ondersteund tot 2013. De volgende Ubuntu versie word in april vrijgegeven en zal tot 2017 worden ondersteund. En kijk in Ubuntu Software Centrum daar zijn wat programma voor beveiliging zoals sshguard.
Als je bestanden wilt delen gewoon rechtermuisknop op een map> Eigenschappen> Tabblad Delen> En dan Deze map delen aanvinken, dan zal hij een melding geven dat je de samba dienst moet installeren, en dat doet hij dan.

Als je een website buitenaf wilt dat is het inderdaad alleen poort 80 open zetten en voor ftp poort 21, voor ssh poort 22.

Succes verders
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan